CHLEB KEFIROWY NA SODZIE

Chleb kefirowy na sodzie

Chlebek do święconki został upieczony dokładnie według zasad Montignaca – przepis pochodzi z książki Montignac nad Wisłą. Chlebek jest naprawdę smaczny, a czas jego przygotowania łącznie z pieczeniem to około 40 minut.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 g soli
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 400 ml kefiru
  1. Składniki sypkie przesiać do miski, dodać kefir i wymieszać robotem.
  2. Uformować chlebek lub przełożyć do formy.
  3. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut – powinien mieć złotobrązową skórkę.

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    intrygujący przepis.
    ale piękny ten bochenek ;]

  2. Kaś pisze:

    zapisuję. jestem cichą wyznawczynią Montignaca, więc na pewno zrobię
    pozdrawiam

Dodaj komentarz