FUSILLI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Pesto z  rukolą i słonecznikiem na stałe zagościło w mojej kuchni – nie ma nic lepszego od opieczonego chlebka posmarowanego tym specjałem.

Połączenie pesto z makaronem i fasolką to sposób na lekki obiad – idealny do ogrodu czy na balkon.
Do tego lampka wina: białe…, czerwone…?
Czy trzeba czegoś więcej….???

SKŁADNIKI:

  • 1/2 opakowania makaronu fusilli
  • 1/2 kg mrożonej fasolki szparagowej
  • pesto (w moim przypadku z rukolą i słonecznikiem)
  • garść czarnych oliwek (do ozdoby)
  • kilka świeżych listków bazylii (do ozdoby)
  1. Makaron wstawić do gotowania – ugotować al dente.
  2. Fasolkę ugotować (najlepiej na parze) także al dente. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
  3. Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać fasolkę i makaron, podlać wodą z gotowania makaronu (jeśli będzie taka potrzeba) i delikatnie wymieszać.
  4. Przed podaniem posypać pokrojonymi oliwkami i posiekana bazylią.

Komentarze:

  1. Kinga pisze:

    Podoba mi się, zwłąszcza, że fasolka gotowana na parze. I jakie lekkie bez śmitan, zabielaczy, ton sera zółtego. Bardzo wiosennie!

  2. mopswkuchni pisze:

    Ależ zielone to danie. Fajny pomysł dla dbających o linię, tak jak ja w ostatnim czasie 😉 http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Dodaj komentarz