KOTLETY CIELĘCE Z KOSTKĄ

Kotlet jak kotlet, ten będzie o tyle inny, że zastosowana panierka nie będzie się kłóciła z założeniami diety niskoglikemicznej – zamiast bułki tartej mielone migdały. Przepis pochodzi z książki Montignac nad Wisłą – jest to zmodyfikowany przepis na sznycel w panierce orzechowej.

Ja wykorzystałam cielęcinę – wyszły mi ładne kotleciki z kostką z dość sporej porcji górki. Resztę mięsa poporcjowałam – część z kostkami na zupę, część mięsną na strogonowa.

 SKŁADNIKI:

  • po jednym kotlecie na osobę
  • 1- 2 jaja
  • 10 dkg migdałów
  • sól, pieprz
  • oliwa do posmarowania blaszki
  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdego kotleta lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
  2. Rozgrzać  piekarnik do 200 stopni.
  3. W tym czasie rozdrobnić w blenderze migdały, roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
  4. Panierować kotlety w jajku, potem w migdałach i układać na blaszce wysmarowanej oliwą.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny (w połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety).
  6. Podać z surówką lub ulubioną sałatką.

Komentarze:

  1. aga pisze:

    ale smakowite miesko:)

Dodaj komentarz