Kotlet jak kotlet, ten będzie o tyle inny, że zastosowana panierka nie będzie się kłóciła z założeniami diety niskoglikemicznej – zamiast bułki tartej mielone migdały. Przepis pochodzi z książki Montignac nad Wisłą – jest to zmodyfikowany przepis na sznycel w panierce orzechowej.
Ja wykorzystałam cielęcinę – wyszły mi ładne kotleciki z kostką z dość sporej porcji górki. Resztę mięsa poporcjowałam – część z kostkami na zupę, część mięsną na strogonowa.
SKŁADNIKI:
- po jednym kotlecie na osobę
- 1- 2 jaja
- 10 dkg migdałów
- sól, pieprz
- oliwa do posmarowania blaszki
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdego kotleta lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- W tym czasie rozdrobnić w blenderze migdały, roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
- Panierować kotlety w jajku, potem w migdałach i układać na blaszce wysmarowanej oliwą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny (w połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety).
- Podać z surówką lub ulubioną sałatką.
ale smakowite miesko:)