KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA

Kurczak na sposób chiński… Uwielbiam obce kuchnie – chińska była moją pierwszą i chyba pozostanie już na zawsze największą miłością.

SKŁADNIKI:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki alkoholu (u mnie pigwowa nalewka na spirytusie, może być też np. wódka z dodatkiem łyżeczki cukru)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • opakowanie chińskiej mrożonki warzywnej
  • puszka pędów bambusa
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki sosu słodko-ostrego
  • 2 łyżki oleju
  1. Mięso osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę (ok.1,5 cm).
  2. Z soli, mąki ziemniaczanej i alkoholu zrobić marynatę, dodać mięso i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
  3. Paprykę i cebulę opłukać i oczyścić, cebulę pokroić w piórka paprykę w paski. Pędy bambusa osączyć z zalewy.
  4. Sos sojowy wymieszać z ketchupem oraz sosem słodko-ostrym.
  5. W woku lub dużej patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na złoto mięso.
  6. Dodać cebulę, paprykę, mrożonkę oraz pędy chwilę smażyć na dość mocnym ogniu potem zalać mieszanka sosów i dusić do miękkości (oczywiście warzywa nie mogą się całkowicie rozgotować – ważne jest aby nie były surowe, ale muszą zachować “jędrność”).

Podawać z ryżem oraz surówką np. ze świeżej kapusty – w moim przypadku tylko z surówką.

Komentarze:

  1. jaki apetyczny ten kurczaczek. uwielbiam takie klimaty w kuchni i na talerzu;)

  2. Zrobiłam, wszystkim smakowało!

  3. Laura pisze:

    cieszę się, ja bardzo lubię to danie…

Dodaj komentarz