KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA

Kurczak z pędami bambusa

Mięsne danie obiadowe na sposób chiński – kurczak z pędami bambusa i warzywami. Bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Uwielbiam obce kuchnie – chińska była moją pierwszą i chyba pozostanie już na zawsze największą miłością.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI – KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki alkoholu (u mnie pigwowa nalewka na spirytusie, może być też np. wódka z dodatkiem łyżeczki cukru)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie chińskiej mrożonki warzywnej
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki sosu słodko-ostrego
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę (ok.1,5 cm).
  2. Z soli, mąki ziemniaczanej i alkoholu zrobić marynatę, dodać mięso i odstawić do lodówki na chociaż pół godziny.
  3. Paprykę i cebulę opłukać i oczyścić, cebulę pokroić w piórka paprykę w paski, pędy bambusa osączyć z zalewy, następnie przepłukać na sitku.
  4. Sos sojowy wymieszać z ketchupem oraz sosem słodko-ostrym.
  5. W woku lub dużej patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na złoto mięso, zdjąć z woka, a na tłuszcz od razu włożyć cebulę. Smażyć chwilę, a kiedy zacznie nabierać złotego koloru dodać paprykę, mrożonkę oraz pędy, następnie chwilę smażyć na dość mocnym ogniu. Wlać sos sojowy z dodatkami, chwilę smażyć, a na koniec włożyć mięso.

Podawać z ryżem oraz surówką np. ze świeżej kapusty – w moim przypadku tylko z surówką.

Kurczak z pędami bambusa
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz