MAZUREK KAJMAKOWY MARYSI

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie udekorowany różnymi bakaliami to w naszym domu najważniejsze ciasto wielkanocne. Nie było chyba roku w którym by go zabrakło. Zazwyczaj piekłam kilka mazurków z podwójnej porcji ciasta – w tym roku poprzestaliśmy na jednym. Trochę zmodyfikowałam tegoroczny przepis na samo ciasto, dodając do niego zmielonych migdałów i dzięki temu wyszło jeszcze bardziej kruche. Ja upiekłam spód – reszta to już profesjonalna robota mojej córki, dlatego tegoroczne mazurki to mazurki Marysi.

SKŁADNIKI NA MAZUREK KAJMAKOWY:

CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z cytryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  1. Masło pokroić w drobną kostkę, śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie przesiekać, a następnie szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  2.  Z ciasta uformować jednego większego lub dwa mniejsze mazurki. Przy formowaniu należy pamiętać aby zrobić rant (aby się nie zapadł, można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę, która utrzyma rant).
  3. Piec w temperaturze 180 stopni C do ładnego zarumienienia, następnie ostudzić.

 KAJMAK:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy kajmakowej
  • 75 g masła
  • dowolne bakalie i suszone owoce, do dekoracji
  1. Zamkniętą puszkę gotować przez 2 godziny (puszka musi być przykryta wodą), a następnie, po ostudzeniu utrzeć z masłem.
  2. Na wystudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy. Ja podczas dekoracji przede wszystkim stawiam na wszelkiego rodzaju bakalie i suszone owoce. Zdecydowanie unikam przystrajania krzyczącymi kolorami cukiereczkami.

Do masy kajmakowej można dodawać różnego rodzaju dodatki i w ten sposób otrzymamy różne mazurki, np.:

  • CYTRYNOWY – skórka z cytryny z sokiem wyciśniętym z cytryny (do smaku)
  • ORZECHOWY – uprażone na patelni rozdrobnione orzechy
  • MIGDAŁOWY –  uprażone na patelni rozdrobnione migdały
  • CZEKOLADOWY – starta gorzka czekolada
  • KOKOSOWY – wiórki kokosowe

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz