MAZUREK KAJMAKOWY MARYSI

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie udekorowany różnymi bakaliami to w naszym domu najważniejsze ciasto wielkanocne. Nie było chyba roku w którym by go zabrakło. Zazwyczaj piekłam kilka mazurków z podwójnej porcji ciasta – w tym roku poprzestaliśmy na jednym. Trochę zmodyfikowałam tegoroczny przepis na samo ciasto, dodając do niego zmielonych migdałów – wyszło bardzo fajne.

Ja upiekłam spód – reszta to już profesjonalna robota mojej córki…

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 30 dkg mąki
  • 5 dkg cukru pudru
  • kostka schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z cytryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka zmielonych migdałów (opcjonalnie)
  1. Masło pokroić w drobną kostkę, do śmietany dodać proszek do pieczenia.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie przesiekać i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  3.  Z ciasta uformować jednego większego lub dwa  mniejsze mazurki. Mogą być zwykłe prostokątne lub kwadratowe, bardzo fajnie wyglądają w kształcie dużego jaja. Przy formowaniu należy pamiętać aby zrobić rant (aby się nie zapadł, można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę, która utrzyma rant).
  4. Piec w temperaturze 180 stopni do ładnego zarumienienia.

 KAJMAK:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/4 kostki masła
  • lub puszka gotowej masy kajmakowej
  1. Zamkniętą puszkę należy gotować przez 2 godziny (puszka musi być przykryta wodą), po ostudzeniu należy masę utrzeć dokładnie z masłem.
  2. Na wystudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy tym co mamy – ja jestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju bakalii i suszonych owoców – unikamy do przystrajania mazurków krzyczących kolorami cukiereczków.

Do masy kajmakowej można dodawać różnego rodzaju dodatki i w ten sposób otrzymamy różne mazurki:

  • CYTRYNOWY – skórka z cytryny z sokiem wyciśniętym z cytryny (do smaku)
  • ORZECHOWY – uprażone na patelni rozdrobnione orzechy
  • MIGDAŁOWY –  uprażone na patelni rozdrobnione migdały
  • CZEKOLADOWY – starta gorzka czekolada
  • KOKOSOWY – wiórki kokosowe

smaki można wymyślać…

Komentarze:

  1. margot pisze:

    Marysia , ma rękę do mazurków , bardzo urodziwy
    Margot z Kuchni Alicji

  2. zauberi pisze:

    bardzo fajny Ci wyszedł!

  3. aga pisze:

    super mazurkowy kurczak:)

Dodaj komentarz