PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Pierogi z soczewicą

Już prawie jedną nogą w samochodzie, ale jeszcze szybciutko wrzucę przepis na pierogi z soczewicą…

Trochę nam zapachniało wigilią… w maju…

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • sól, pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • woda
  • sól
  1. Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
  2. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę “podsmażyć” bez tłuszczu (można dodać dosłownie kropelkę oliwy – ale bez tego też się udaje – trzeba dusić ją na wolnym ogniu podlewając odrobiną wody).
  3. Wymieszać składniki farszu, doprawić solą i pieprzem.
  4. Do mąki dodać bardzo ciepłą wodę (taką aby nie parzyła w ręce) i wyrobić ciasto konsystencji pierogowej – bałam się, że będzie się rozsypywało, ale okazało się być bardzo plastyczne i bardzo łatwo dawało się lepić.
  5. Nakładać farsz i kleić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.

Komentarze:

  1. Trzcinowisko pisze:

    Świetne…uwielbiam taki rustykalny styl w kuchni:)I takie pierożki…pozdrawiam:)

  2. aga pisze:

    z soczewica sa bardzo smaczne:)

  3. kasandraa6 pisze:

    Świetny pomysł, a pierogi mogę jeść cały rok na różne sposoby 🙂 fotki piękne pozdrawiam 🙂

  4. Paula pisze:

    takich jeszcze nie jadłam 🙂 ciekawe jak smakują..

  5. piegusek1976 pisze:

    jakie piekne falbanki!!! pozdrawiam

  6. Anonimowy pisze:

    Wg mnie soczewica do pierożków jest o wiele smaczniejsza bez gotowania, gdy ją namoczymy na noc, wypłuczemy i 3 razy zmielemy, a później usmażymy na patelni (najlepiej pod przykryciem) z cebulką przesmażoną na sporej ilości oleju. Trzeba tylko dodać dość dużo wody i bardzo często mieszać, bo łatwo przypala się. Woda wyparuje, nawet jeśli damy jej tyle, że soczewica będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego.
    RUDA

Dodaj komentarz