SAŁATKA BROKUŁOWA

Sałatka brokułowa
Jedna z najlepszych sałatek. Sałatka brokułowa z fetą i sosem czosnkowym oraz prażonymi płatkami migdałów.
Powinnam napisać sałatka Beaty – u niej spróbowałam jej pierwszy raz i od razu wzięłam przepis. Potem robiłam już sama i za każdym razem ktoś, kto pierwszy raz jej próbował – też prosił o przepis…

SKŁADNIKI:

  • duży brokuł lub dwa mniejsze
  • opakowanie sera feta
  • opakowanie płatków migdałowych

NA SOS:

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  1. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować go na półtwardo (najlepiej na parze) i ostudzić.
  2. Migdały uprażyć na patelni pilnując aby się nie przypaliły.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Czosnek rozetrzeć z solą. Wymieszać z majonezem i jogurtem.
  5. Brokuła ułożyć w dużym naczyniu, na to wyłożyć kawałki sera, wszystko zalać sosem czosnkowym, a wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    robię bardzo podobną ale zamiast fety dodaję błekitny lazur – sałatka "śmierdzi" w lodówce, ale smakuje niesamowicie

Dodaj komentarz