SAŁATKA FASOLOWA

Sałatka fasolowa

Mam nadzieję ponadrabiać kilkudniowe, przedświąteczne  zaległości w pisaniu – zdjęcia są, więc tylko trzeba trochę popisać.
Pierwszym wielkanocnym danie, które przedstawię będzie sałatka fasolowa. Wiele powie jakież to wielkanocne danie – ale potrawa ta dla mojej córki jest od dawna obowiązkowym daniem zarówno wielkanocnym jak i bożonarodzeniowym. Idealnie nadaje się do grilla lub tak jak w naszym świątecznym wydaniu do pieczonego indyka. Tę sałatkę dawno temu na jakimś spotkaniu podała nasza koleżanka Dorota – pamiętam, jak nieśmiało zapytała czy jest to dla nas jadalne… Ta sałatka jest idealna w każdym wymiarze: ilości składników, czasie wykonania, a jej smak jest wprost powalający.

Przepis podam według oryginału – ja tym razem gotowałam sama fasolę – polecam.  Jakiś czas temu w programie Ł’apetyt prowadzący podał kilka rad odnośnie gotowania fasoli – wszystkie aby zmniejszyć działanie wzdymające, wszystkie je zastosowałam – i mogę potwierdzić ich skuteczność:

  1. fasolę namoczyć na noc
  2. wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
  3. pierwsze 10 minut gotowania – bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
  4. potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
  5. solimy do smaku na koniec

Taka sałatka fasolowa najlepiej smakuje lekko schłodzona. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby z grilla czy patelni.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki białej fasoli
  • słoik ogórków konserwowych
  • pęczek natki pietruszki (lub dwa)
  • 3/4 szklanki majonezu*
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

* aby odchudzić sałatkę zamiast majonezu możesz użyć gęsty jogurt naturalny

  1. Fasolę odsącz na sitku.
  2. Ogórki pokrój w kostkę wielkości fasoli i również odsącz na sitku.
  3. Natkę opłucz i pokrój.
  4. Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli i wymieszaj z majonezem.
  5. Sos czosnkowy dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.

Dodaj komentarz