LENIWE PLACKI

Dzisiaj placki (czy może kotleciki) na bazie ciasta na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię.

Więc leniowość jeszcze większa…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej ugotować ich więcej na obiad)
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 jajko
  • 3 bardzo czubate łyżki mąki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  1. Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez praskę. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.
  2. Rękami umoczonymi w mące formować “kotleciki” i kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
  3. Smażyć z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Można podać jako samodzielne danie, można podać z dowolnym gulaszem warzywnym lub mięsnym, można podać z ulubionymi owocami.

Komentarze:

  1. zauberi pisze:

    mniam, smakowicie wyglądają 🙂

  2. Pięknie zarumienione 🙂

Dodaj komentarz