NALEŚNIK JOGURTOWY NA SODZIE

To takie osłodzenie montignacowej diety  naleśniko-omlet z własnoręcznie usmażoną konfiturą. Inspiracją był powoli tracący swą świeżość rabarbar w mojej lodówce.

Na Lawendowym Domie znalazłam przepis na konfiturę rabarbarowo-truskawkową według Montignaca. Truskawki miałam co prawda mrożone, ale konfitura wyszła cudowna… Kiedy konfitura już była, coś trzeba było do niej dodać. Na pumpernikiel jest mi ciężko patrzeć, więc postanowiłam wykombinować coś w rodzaju naleśnika.

SKŁADNIKI:

  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki pp (pszenna lub orkiszowa)
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chudego twarogu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • odrobina oleju
  1. Sodę wymieszać z jogurtem i twarogiem.
  2. Białko  ubić na pianę z dodatkiem soli.
  3. Połączyć wszystkie składniki.
  4. Olej rozprowadzić pędzelkiem  na patelni.
  5. Usmażyć naleśnik.
  6. Miałam trochę problemów z przewróceniem placka  na drugą stronę – aby ułatwić smażenie można zamiast jednego dużego usmażyć kilka małych placuszków – będzie łatwiej je przewracać.

Dodaj komentarz