SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJEM

Mój wczorajszy obiadek – proste połączenie prostych składników – ale jakież dobre. Szpinak, który uwielbiam oraz jajko, które potrawie nadaje “klasy”. Można podać to obiad lub ciepłą przystawkę (wtedy jedno jajko na osobę w zupełności wystarczy).

SKŁADNIKI:

  • sporą garść świeżego szpinaku lub 4 – 5 kostek mrożonego w liściach
  • 2 jajka
  • kilka wiórków (lub trochę więcej) parmezanu lub pecorino
  • 2 łyżki pesto (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  1. Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go trzymać na ogniu, aż odparuje nadmiar wody.
  2. Dodać roztarty z solą czosnek, pesto i doprawić do smaku.
  3. Masę szpinakową wyłożyć do kokilki, zrobić wgłębienie i do niego wybić jajo. Wierzch posypać wiórkami sera oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do ścięcia białka jaja, żółtko powinno być lekko lub jeśli ktoś lubi mocno płynne.

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    I juz wiem, co bedzie jutro na sniadanie 🙂

  2. chyba niestety nie moje smaki, ale… ale… kiedyś spróbuję na pewno

Dodaj komentarz