DESER SERNIKOWY Z TRUSKAWKAMI

Troszkę zainspirowana serniczkami truskawkowymi z Moich Wypieków postanowiłam podać sernik na zimno właśnie w takiej troszkę innej, szklankowej formie. Proporcje wystarczą na 12 deserów – oczywiście można ich wrobić więcej lub mniej – w zależności od wielkości szklanek.

Do kawy w upalny dzień…

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego, mielonego sera (wiaderko)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • opakowanie ciasteczek digestive (lub innych słodko-słonych)
  • 1/2 kg zmrożonych truskawek
  1. Galaretki rozpuścić w wodzie (3/4 litra) – galaretki powinny tylko lekko stężeć.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.
  3. Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.
  4. Masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce sera.
  5. Ubić śmietanę.
  6. Do sera dodać przestudzone mleko z żelatyną oraz ubitą śmietanę.
  7. Zmiksować truskawki, dzięki temu, że wykorzystamy truskawki zmrożone, powstanie coś w rodzaju sorbetu.
  8. Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwa masy serowej, trochę galaretki, druga warstwa masy serowej.
  9. Na wierzch zmiksowane truskawki…

Zobacz także...

9 komentarzy

Zostaw komentarz