SERNIKOWY DESER Z TRUSKAWKAMI

Deser z truskawkami

Troszkę zainspirowana serniczkami truskawkowymi z Moich Wypieków postanowiłam podać sernik na zimno właśnie w takiej troszkę innej, szklankowej formie. Proporcje wystarczą na 12 takich deserów – oczywiście można ich wrobić więcej lub mniej – w zależności od wielkości szklanek. Deser z truskawkami do kawy w upalny dzień jak znalazł. Truskawki możecie zamienić na inne miękkie owoce: borówki, maliny lub jagody.

Jeśli nie chcecie bawić się w pucharki, deser możecie przygotować w jednym dużym szklanym naczyniu jako trifle.

SKŁADNIKI NA DESER Z TRUSKAWKAMI:

  • 1 kg białego, mielonego sera (wiaderko)
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 300 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie ciasteczek digestive (lub innych słodko-słonych)
  • 1/2 kg zmrożonych truskawek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Galaretki rozpuścić w wodzie (3/4 litra), odstawić aby lekko stężały. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.
  2. Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozgnieść tłuczkiem.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Masło dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodawać po łyżce sera, a pod koniec dodać przestudzone mleko z żelatyną oraz ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać.
  4. Zmiksować truskawki, dzięki temu, że wykorzystamy truskawki zmrożone, powstanie coś w rodzaju sorbetu.
  5. Do szklanek układać: pokruszone ciastka, warstwa masy serowej, trochę galaretki, a następnie druga warstwa masy serowej. Na wierzch wyłożyć zmiksowane truskawki…

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

9 komentarzy

Zostaw komentarz