JAJKO SIEDŹ NA SZPINAKU

Taka nazwa sadzonego jajka obowiązywała w domu mojego męża – uwielbiam ją – tak cudownie oddaje ideę tej potrawy. Wybicie na patelnie i rozkaz – Siedź!

Jajko i szpinak bardzo do siebie pasują, a zwłaszcza takie posadzone: biały, żółty i zielony… tylko jeść.

SKŁADNIKI:
(na jedną porcję) 

  • szpinak świeży (spora garść) lub mrożony (4 – 5 kostek)
  • 2 jajka
  • kawałek fety
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku (lub dwa)
  • sól, pieprz do smaku
  1. Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go trzymać na ogniu, aż odparuje nadmiar wody.
  2. Dodać roztarty z solą czosnek, ser i doprawić do smaku.
  3. W szpinaku zrobić 2 wgłębienia i wbić do nich jaja.
  4. Jajo delikatnie posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze:

  1. Ania pisze:

    Wesoła potrawa i smaczna zarazem:)

  2. tu-tusia pisze:

    Jak tylko mój On wróci z wojaży zaserwuje mu takie pyszne śniadanko 🙂

Dodaj komentarz