KALMARY SMAŻONE

Smażone kalmary w panierce

Kalmary smażone to świetna przekąska, a jeśli będzie ich odpowiednio dużo – rewelacyjny obiad. Można kupić mrożone (bywają nawet takie z panierką). Warto jednak kupić świeże kalmary i przygotować samodzielnie. Sprawia się je bardzo prosto, a do przygotowania wystarczy panierka z mąki i rozgrzany na patelni olej.

Najlepiej wspominam kalmary przygotowywane samodzielnie podczas naszych wyjazdów do Chorwacji. Jestem typem skowronka, więc wstawałam często przed lub tuż po wschodzie słońca… Spacer po okolicy i wizyta w miejscy gdzie lokalni rybacy wystawiali swoje skarby, złowione tej samej nocy. Oprawiałam je bezpośrednio nad morzem w towarzystwie mew, kota lub kotów a także krabów gromadnie pojawiających się przy brzegu. Potem smażone na śniadanie – trudno o coś lepszego 🙂

Inne rybno-morskie przepisy znajdziesz tutaj, jest ich sporo bo dania z ryb i owoców morza goszczą u nas wyjątkowo często.

SKŁADNIKI NA KALMARY SMAŻONE:

  • świeży kalmar (lub kalmary)
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalmary spraw (tutaj znajdziesz świetny instruktaż oraz inne przepisy na kalmary). Dokładnie opłucz, osusz i pokrój w pierścienie.
  2. Posól i popieprz, a następnie odstaw na kilka minut.
  3. Obtaczaj w mące, otrzepuj nadmiar mąki i kładź po kilka na rozgrzany na patelni olej. Pamiętaj, aby smażyć je krótko, bo inaczej zrobią się gumowate. Odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  4. Usmażone kalmary możesz podać z sosem czosnkowym, surówkami lub po prostu same, ewentualnie lekko skropione cytryną.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

Zostaw komentarz