MOCNO OWOCOWE CIASTO CZEKOLADOWE

Troszkę się opuściłam w ostatnich dniach, więc muszę przede wszystkim przeprosić stałych bywalców. Myślę, że w najbliższych dniach będzie już coraz lepiej z wolnym czasem…

Dzisiaj montignacowy przepis – posiłek węglowodanowy: ciasto czekoladowe na mące z pełnego przemiału  z jabłkami (myślę, że w sezonie zrobię jeszcze wersję z gruszkami i śliwkami). Wyszło idealnie ciemno brązowe i wilgotne. Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy taką wersją ciasta a zwykłym murzynkiem to tylko to, że mniej słodkie…

SKŁADNIKI:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki fruktozy ksylitolu*
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 jabłka
  • szczypta soli
  1. Jabłka umyć, obrać, połowę pokroić w kostkę, resztę utrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Sypkie składniki wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, na koniec dodać fruktozę (ksylitol).
  4. Do piany dodawać na zmianę mleko i sypkie składniki, dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć do blaszki (jeśli wykorzystamy papier do pieczenia lub formę silikonową nie trzeba będzie jej natłuszczać).
  6. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.

* nakręcona dietą Montignaca używałam fruktozy zamiast cukru, jednak wszelkie badania potwierdzają, że fruktoza nie jest dobrym wyborem.

Komentarze:

  1. super przepyszne musi być 🙂

  2. Karmel-itka. pisze:

    uwielbiam połączenie gruszki z ogromna iloscią czekolady ;]

  3. Ania pisze:

    Bardzo fajne ciasto. Spróbuj kiedyś koniecznie z gruszkami:)

Dodaj komentarz