ZUPA Z SOCZEWICY NA STYL WŁOSKI

Soczewicę dokładnie poznałam od kiedy jestem na diecie niskoindeksowej, wcześniej używałam jej dość sporadycznie. Można z niej wyczarować nieskończone ilości potraw. Była już sałatka z tuńczykiem, była sałatka z warzywami były pierogi a dziś będzie zupa.

Pożywna, ale nie tucząca zupa, której podstawą jest soczewica. Szybki czas wykonania to nie jedyne jej zalety. Piękny czerwony kolor – prawie jak pomidorówka.

Jeśli dla kogoś zbyt lekka można całość wzbogacić pulpecikami z mielonego mięsa.

SKŁADNIKI:

  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 5 świeżych pomidorów (mogą być z puszki) ewentualnie słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka oregano (opcjonalnie)
  • parmezan do posypania
  1. Soczewicę dokładnie wypłukać. Zalać wodą (wodę należy uzupełniać)  i gotować około 15 minut.
  2. Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę a czosnek rozetrzeć z solą. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki (wystarczyć polać je wrzątkiem) i pokroić.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej oprószoną solą cebulę i marchewkę, dodać liście laurowe i roztarty czosnek. Na tym etapie należy pilnować aby czosnek się nie przypalił.
  4. Dodać pomidory lub przecier i dusić chwilę. Całość dodać do obgotowanej soczewicy, doprawić i gotować kolejne 15 minut.
  5. Przed podaniem posypać wiórkami parmezanu lub innego twardego sera.

Komentarze:

  1. Katarzyna napisał(a):

    Jadłam tą zupę już na kilka sposobów i zawsze jest równie pyszna 🙂

  2. Kuchennefascynacje napisał(a):

    E tam tucząca, pyszna 🙂

  3. jadalnepijalne napisał(a):

    Zupa z soczewicy jest super, mam na nią parę przepisów. Jest sycąca (dużo białka) i zdrowa. Lubię czerwoną soczewicę bo nie trzeba jej namaczać, jest szybciej 🙂

Dodaj komentarz