CHUTNEY: POMIDORY, JABŁKA I ZIELONA PAPRYKA

Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy.

Dziś podam wersję na chutnej na bazie pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.

SKŁADNIKI:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 4 duże (lub 6 mniejszych) cebule
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru (można pominąć)
  • cała główka czosnku (można podać mniej)
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 4 zielone papryki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia papryki
  • sól, fruktoza* (można oczywiście użyć cukru)
  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
  2. Paprykę pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na oliwie doprawiając delikatnie solą.
  3. Pomidory przelać wrzątkiem i obrać.
  4. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
  5. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić na ósemki, czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
  6. Wszystko włożyć do sporego garnka i gotować bez przykrycia około godziny.
  7. Dodać ocet, doprawić solą i fruktozą (cukrem) i dusić, co jakiś czas mieszając aż całość lekko zgęstnieje.
  8. Dodać podsmażoną paprykę, ewentualnie doprawić  i jeszcze trzymać na ogniu przez jakiś czas.
  9. Gorący sos nakładać do wymytych słoiczków, zakręcać. Jeśli sos będzie przeznaczony do spożycia w najbliższym czasie wystarczy słoiczki z gorącym sosem obrócić do góry dnem. Jeśli ma być przechowywany dłużej, warto słoiki zapasteryzować.

* nakręcona dietą Montignaca używałam fruktozy zamiast cukru, jednak wszelkie badania potwierdzają, że fruktoza nie jest dobrym wyborem.

Komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis. chętnie bym spróbowała takiego chutneyu 😉

  2. Uwielbiam chutney-e Twój zapowiada pysznie 🙂

  3. Katarzyna pisze:

    Bardzo lubię chutneye chociaż nie znam zbyt wielu przepisów na nie chętnie wypróbuję Twój 🙂

  4. Kamila pisze:

    Lubię chutney, ten przepis też przypadł mi do gustu!

  5. aga pisze:

    fajny przepis i smakowity dodatek:)

  6. Szana pisze:

    pomidor i jabłko to moj ukochany duet!

  7. Evitaa pisze:

    Smakowity chutney. Bardzo ciekawe zestawienie smaków :).

Dodaj komentarz