CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ CUKRU

Ciasto czekoladowe ze śliwkami bez cukru

Wczorajszy wypad na działkę zaowocował w owoce – takie swoje, nie pryskane i w dodatku za darmo. Tak – mamy działkę i co prawda nasze prace ograniczają się jedynie do skoszenia trawy i rozpalanie raz na jakiś czas grilla, jednak poprzedni właściciele nie próżnowali i dzięki temu mamy całkiem sporo różnorakich dóbr – wystarczy zebrać i przytargać je do domu. Przywiozłam trochę jabłek, które już wylądowały w słoiczkach w postaci dżemiku i chutneya – jabłka w tym roku obrodziły.

Jednak najbardziej jestem pod wrażeniem jednej ze śliw – nie wiedziałam, że drzewo może być tak oblepione – jeszcze nie do końca dojrzały, ale nie mogłam się powstrzymać i zerwałam te bardziej dojrzałe. Mieliśmy świeżutkie owoce na wczorajsze popołudnie, reszta wylądowała w cieście.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami bez cukru przygotowane według zasad Montignaca, więc dozwolone również cukrzykom. Co prawda w oryginale jako słodzik używana jest fruktoza, którą lepiej zastąpić jest ksylitolem lub erytrolem.

Szukasz przepisów z niskim indeksem glikemicznym? Sprawdź moje propozycje na dania dla cukrzyków i insulinoopornych.

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI BEZ CUKRU:

na dużą tortownicę

  • 40 dkg mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1/2 litra mleka
  • 2 białka
  • 1/2 kg wydrylowanych śliwek (ja dałam trochę więcej)
  • 25 dkg białego sera
  • 6 łyżek ksylitolu lub erytrolu
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki opłucz, wydryluj i zasyp 2 łyżkami ksylitolu.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostałą ilość ksylitolu.
  4. Do piany dodawaj na przemian mąkę z mlekiem i nadal ucieraj. Na koniec dodaj śliwki oraz rozkruszony biały ser i delikatnie wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Komentarze:

  1. nikol pisze:

    Ale smacznie wygląda! Ja za oknem też mam śliwkę i jest tak oblepiona, że drzewo ledwie się trzyma-kilka gałązek i tak już nie wytrzymało. Niedługo też pewnie będę piekła ciasta. Może spróbuję Twojego przepisu. Ciekawe jak będzie smakowało z renklodami…?

  2. Laura pisze:

    Nikol, myślę, że każde śliwki się sprawdzą – powiem inaczej, każde owoce nawet, a już z pewnością nasze krajowe jabłka lub gruszki.

  3. mniam! połączenie kakao i śliwek jest mega 🙂

  4. Aciri pisze:

    Wygląda niezwykle apetycznie – takie wilgotne od owoców. Pycha:)

  5. Ale pysznie się prezentuje:)i dość szybko się robi:)

  6. aga pisze:

    ekstra ciacho:)

  7. Karmel-itka. pisze:

    o rety, te zdjęcia!
    rozpływam sie na samą myśl o zajadaniu się takim ciachem!

  8. Wygląda bosko! Cudowne!
    Pozdrawiam:)

  9. Laura pisze:

    dziękuję za wszystkie miłe komentarze…

  10. Anonimowy pisze:

    Wygląda pysznie, Z pewnością zrobię 🙂 W jakiej tortownicy piekłaś? Czy śliwki można zastąpić innymi owocami? Jeśli tak, to jakimi?

  11. Laura pisze:

    Moja tortownica ma średnicę 26 cm, a jeśli chodzi o owoce – tak jak pisałam wcześniej myślę że każde…

  12. kathy.bloog pisze:

    Ciasto mi wyszło trochę gumowate, nie mam pojęcia co mogłam zorbić źle, bo przepis jest mega prosty.

    1. Laura pisze:

      ono było lekko gumowate – mąka pełnoziarnista i ser – to powód

  13. Anonimowy pisze:

    Fruktoza niestety wcale nie jest dla cukrzyków.Jest b.słodka.Dowiedziałam się od pani prof.diabetyk ,że piszą bzdury o fruktozie.

    1. Laura pisze:

      Tak, to prawda. Ja od dłuższego czasu przestałam używać jakichkolwiek słodzików czy "zamienników" cukru. Myślę, że za to błędne stwierdzenie, że fruktoza jest OK, jest w dużej mierze odpowiedzialny Montignac.

Dodaj komentarz