DROBIOWE SZASZŁYKI Z CUKINIĄ

Uwielbiam cukinię, po prostu kocham jej smak. Cukinia z grilla to już poezja – taka zwykła, tylko polana oliwą przed upieczeniem.

Dziś ekspresowe lekkie danie z grilla na letni obiad lub kolację – połączenie cukinii z delikatnym mięsem z piersi kurczaka – musicie tego spróbować.

SKŁADNIKI:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 spore cukinie
  • 3-4 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne
  1. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać oliwę i przyprawy.
  2. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Warzywa umyć i pokroić na kawałki wielkością podobne do kawałków mięsa.
  4. Wszystko wrzucić do jednaj miski, zalać marynatą i odstawić na około godzinę (może być trochę krócej lub trochę dłużej).
  5. Na patyczki od szaszłyków nadziewać naprzemiennie paprykę cukinie i mięso.
  6. Piec na grillu z każdej strony.

Komentarze:

  1. slyvvia pisze:

    To musi być pyszne. Też lubię cukinię, a w takich szaszłykach na pewno smakuje doskonale 🙂

  2. aga pisze:

    smakowite szaszlyki:)

  3. Lubię grillowane warzywa marynowane właśnie w ziołach prowansalskich z oliwą. U mnie to cukinia, czerwona cebula i papryka, czasem pieczarki. Spróbuję w formie szaszłyków z kurczakiem.

Dodaj komentarz