BUŁGARSKI CHLEBEK CZYLI KOLEDNA PITA

Bułgarski chlebek, koledna pita

Przepis na ten bułgarski chlebek znalazłam na Przepisach z serca domu. Bardzo spodobał mi się sposób zawijania tego pieczywa – efekt jest cudowny. Zaczęłam szukać czegoś więcej na temat tej potrawy i znalazłam wpis na bulgaricus.com, z bardzo podobnym przepisem przesłanym przez Rosy. Bardzo zaciekawiona zaczęłam szukać więcej na ten temat i wygląda na to, że potrawa ta, to prawdopodobnie koledna pita – chlebek pieczony w Bułgarii na Boże Narodzenie. Tradycyjnie wkłada się do niego pieniążek – podobnie jak u nas do uszek.

Zrobiłam dwie pity – jedną według przepisu, w drugiej w farszu oprócz fety znalazły się także czarne oliwki. Pomysły na inne nadzienia już są, teraz tylko czekam na okazję.

SKŁADNIKI NA BUŁGARSKI CHLEBEK:

CIASTO:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
  • 2 łyżeczki soli

 SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 3 kostki sera feta
  • 1 szklanka pokrojonych czarnych oliwek
  • oliwa do smarowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić lśniące i elastyczne ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
  2. Ciasto podzielić na połowę (będą dwie pity), a połówkę na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki.
  3. Pierwszy placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/4 ilości pokruszonej fety, przykryć drugim plackiem, posmarować oliwą i wyłożyć fetę. Całość przykryć trzecim plackiem, następnie pokroić na trójkąty, podobnie jak tort.
  4. Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca, a powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem, następnie tortownicę przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  5. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Te malutkie pity są idealnym dodatkiem do mięs z grilla.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

Zostaw komentarz