OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM

Ozorki w sosie chrzanowym to jedno z najlepszych wspomnień z domu rodzinnego. No cóż… pewnie nie namówię kogoś kto ma w głowie, że to jest feee, ale myślę, że gdyby dane mu było spróbować, zmieniłby zdanie. Wiem to, bo widziałam takie “zakochanie się” w ozorkach mojej koleżanki. Ozorki to delikatne mięsko o niepowtarzalnym smaku, a idealnym dopełnieniem jest sos chrzanowy na bazie majonezu i jogurtu lub śmietany.

SKŁADNIKI NA OZORKI W SOSIE CHRZANOWYM:

  • 1-1,5 kg ozorków*
  • bulion lub rosołki/vegeta
  • po kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego

* Do sporządzenia potrawy nadają się zarówno ozory wieprzowe, cielęce jak i wołowe. Według mnie wołowy ma najlepszy smak, jednak dość długo się gotuje.

SKŁADNIKI NA SOS CHRZANOWY:

  • 1 szklanka majonezu
  • 1 szklanka jogurtu typu greckiego
  • chrzan tarty, do smaku
  • sól, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ozorki należy dokładne umyć (ja namaczam je na jakieś pół godziny w wodzie i dopiero wtedy myję). Następnie odciąć gruczoły ślinowe i tłuszcz.
  2. W dużym garnku zagotować bulion (wodę z rosołkami lub vegetą), dodać listki oraz ziele angielskie. Do gotującej się wody włożyć ozorki i gotować je do miękkości (2 – 4 godziny w zależności od wielkości i od rodzaju mięsa).
  3. Ozory obrać ze skóry (najłatwiej obierają się ciepłe, wyjęte prosto z wywaru), następnie pokroić na plastry grubości około 1,5 cm i ułożyć na głębokim półmisku.
  4. Wymieszać składniki sosu chrzanowego, zalać nim ozorki, a gotowe danie podawać po schłodzeniu.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz