PIECZARKI ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM

Inspiracją do zrobienia tych pieczarek był przepis z familycircle.com. Przepis dość długo “dojrzewał” do przetestowania – jakoś nigdy nie było okazji. Lecz kiedy na ostatnich zakupach zobaczyłam na półce sklepowej wielkie pieczarki, wiedziałam, że wylądują w naszym piekarniku nadziane masą szpinakową. Przepis nieco zmodyfikowany – efekt był naprawdę cudny.
SKŁADNIKI:
proporcje są na większą ilość osób – imprezowe

  • 1 – 1 1/2 kg pieczarek (najlepiej tej samej wielkości)
  • ok. kilograma mrożonego szpinaku w liściach
  • opakowanie sera feta (lub podobnego typu)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól
  • żółty ser do zapieczenie (opcjonalnie)
  1. Pieczarki oczyścić, nóżki odkroić (można podsmażyć je z cebulką i zużyć do innej potrawy).
  2. Czosnek obrać i rozgnieść.
  3. Ser żółty pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce.
  4. Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, doprawić solą (nie należy przesadzać z solą, gdyż do masy będzie dodana słona feta). Smażyć chwilę, tak aby odparować nadmiar wody. Lekko przestudzić dodać rozdrobnioną fetę.
  5. Blaszkę posmarować oliwą, ułożyć pieczarki. Masą szpinakową napełnić kapelusze pieczarek.
  6. Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie na wierzch pieczarek wyłożyć ser żółty i zapiekać jeszcze kilka minut (w tym ostatnim etapie można włączyć termoobieg).

Komentarze:

  1. agnieszka pisze:

    Szpinak i pieczarki? Uwielbiam! W połączeniu z serem musi być niezwykle smakowicie 🙂 Pozdrawiam!

  2. Nemi pisze:

    Jejku, to połączenie musi być niezwykle smakowite! Przepis zachowam i postaram się jak najszybciej wypróbować;) Pozdrawiam!

  3. Arvén pisze:

    Genialne, wreszcie wiem jak wykorzystać pojawiające się co jakiś czas pieczarki wielkości przeciętnego beretu 😀 Świetny przepis!

  4. Anonim pisze:

    Danie wyborne. Robiłam już wcześniej, a ostatnio postanowiłam przygotować na kolacje ze znajomymi. Palce lizać:)

Dodaj komentarz