PIZZE W ROZMIARZE XS

Na bazie przepisu na ciasto drożdżowe do bułgarskiej pity, która już na stałe weszła do menu naszego domu – jest naprawdę przepyszna – powstały wczoraj pizze w rozmiarze XS, takie w formie małych bułeczek. Cieszyły się wielkim wzięciem zwłaszcza wśród dzieci.
Pizze idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie, jako dodatek do mięsnego posiłku, ale będą też świetnym prowiantem na wypad w plener.
Smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przebojem były lekko podpiekane na grillu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 12 g drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka pp do podsypania

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie)
  • 5 łyżek oliwy
  • sól do smaku
  • dodatkowo: 20 dkg żółtego sera lub mozzarelli
  1. Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne.
  3. Ponownie odstawić do wyrośnięcia – najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
  4. Farsz: czosnek rozetrzeć, połączyć z oliwą i koncentratem. Doprawić solą i ziołami.
  5. Ciasto rozwałkować (dość mocno podsypując mąką) na jak największy prostokąt, posmarować sosem pomidorowym a na wierzchu ułożyć ser (może być w plasterkach, można go zetrzeć na wiórki).
  6. Zawinąć ciasto jak roladę, kroić plastry grubości 1-1 1/2 centymetra. Układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  7. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

pizza-xs-1

pizza-xs2

 

Komentarze:

  1. slyvvia pisze:

    Świetne. Na pewno zasmakowały by mojemu młodszemu bratu. Musze kiedyś zrobić coś podobnego 😀

  2. slyvvia pisze:

    ps. Użyłaś zwykłej białej mąki? Bo wygląda jak z pełnoziarnistej.

  3. Laura pisze:

    Użyłam zwykłej pszennej, do podsypywania (a poszło jej sporo) wykorzystałam żytnią z pełnego przemiału.

  4. tu-tusia pisze:

    Fajne na wynos 🙂

  5. zauberi pisze:

    świetny pomysł, smakowicie wyglądają

  6. aga pisze:

    fajne pizze:) pojadlabym takich:)

Dodaj komentarz