UDKA Z MROŻONKĄ WARZYWNĄ

Udka z mrożonką warzywną

Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu. Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową – udka z mrożonką warzywną.

SKŁADNIKI NA UDKA Z MROŻONKĄ WARZYWNĄ:

  • 8 podudzi kurczaka
  • ok. kilograma mrożonki warzywnej (u mnie bukiet warzywny plus zielona fasolka)
  • 1 szklanka dobrego majonezu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • vegeta do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nóżki dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać mięso z obu stron.
  2. Wyciśnięty czosnek rozetrzeć z vegetą, wymieszać z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć udka kurczaka i odstawić wszystko najlepiej na całą noc.
  3. Warzywa równomiernie wysypać na dużą blaszkę (taką od piekarnika). Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, marynatą polać warzywa.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C ponad godzinę. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg aby mięso nabrało ładnej złotawej barwy (ja obróciłam udka, tak aby złotą skórkę miało z obu stron).
  5. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz