UDKA NA BUKIECIE WARZYWNYM

Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu.

Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową – zapach i smak – niesamowite.

SKŁADNIKI:

  • 8 podudzi kurczaka
  • ok. kilograma mrożonki warzywnej (u mnie bukiet warzywny plus zielona fasolka)
  • szklanka dobrego majonezu
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • vegeta do smaku
  1. Nóżki dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać mięso z obu stron.
  2. Wyciśnięty czosnek rozetrzeć z vegetą, wymieszać z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć udka kurczaka i odstawić wszystko najlepiej na całą noc.
  3. Warzywa równomiernie wysypać na dużą blaszkę (taką od piekarnika). Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, marynatą polać warzywa.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C ponad godzinę. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg aby mięso nabrało ładnej złotawej barwy (ja obróciłam udka, tak aby złotą skórkę miało z obu stron).
  5. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

Komentarze:

  1. asieja pisze:

    jak to ładnie brzmi.. na bukiecie:-)

  2. Arvén pisze:

    Hehe, po kanadyjsku to tak zagramanicznie brzmi 😀 A na bukiecie to tak uroczo…ciepło i domowo 😉

Dodaj komentarz