DIPY NA RÓŻNE SPOSOBY

Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw.

Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań – ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.

Myślę, że wieczór był udany i bardzo się cieszę, że niektórym “otworzyłam inne drzwi do kuchni” (jak to powiedziała jedna z pań).

Polecam taki zestaw na imprezę, spotkanie przy oglądaniu filmów lub jako jedzonko podczas długiego siedzenia przy komputerze. Nakład pracy jest niewielki – efekt murowany.

WARZYWA:

  • papryka (bardzo ładnie wygląda pełen zestaw kolorystyczny)
  • marchew
  • seler naciowy
  • cykoria
  • może być także: brokuł, cukinia, malutkie ogóreczki oraz wszystko co nam przyjdzie do głowy
  1. Cykorię  opłukać, wykroić głąb (pozostawiony nadaje gorycz)  i porozrywać na pojedyncze listki. Pozostałe warzywa dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie słupki.
  2. Wszystko ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.

DIP Z SEREM DORBLU

  • 25 dkg sera z niebieską pleśnią (dorblu, lazur, roquefort, gorgonzola)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  1. Śmietanę ubić (lub nie ubijać), ser mocno rozgnieść. Składniki dokładnie wymieszać.

ZIELONE PESTO

  • 125 g rukoli
  • 125 g świeżego szpinaku
  • garść słoneczniku
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
  1. Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku.

DIP Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

  • 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 20 dkg wędzonego łososia
  • 1/2 pęczku rzodkiewek
  • sól do smaku
  1. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę. Do sera dodać rzodkiewkę i całość należy doprawić solą.

 

DIP Z MIĘTĄ

  • 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki liści mięty (świeżych)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • sól do smaku
  1. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę.
  2. Papryczkę dokładnie umyć, usunąć nasiona.
  3. Ogórki i papryczkę bardzo drobniutko posiekać lub poszatkować w blenderze.
  4. Dodać je do sera, wymieszać i doprawić solą.

PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

  • 1 szklanka suszonych pomidorów (w zalewie olejowej)
  • 1/2 szklanki słoneczniku lub orzechów włoskich
  •  1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 10 dkg tartego parmezanu
  • sól do smaku
  1. Słonecznik zmiksować w blenderze z oliwą i z pomidorami.
  2. Dodać parmezan, wymieszać i doprawić do smaku.
  3. Pomidory suszone można oczywiście kupić w sklepie, w tym roku pokusiłam się o samodzielne ich wykonanie – tutaj przepis.

Jako ostatni dip zaprezentowałam mój ulubiony humus – pastę z cieciorki i prażonego sezamu.

 

Komentarze:

  1. Aciri pisze:

    Niezwykle apetyczny wpis:)

  2. Fantastyczne dipy! Uwielbiam tak maczac sobie marcheweczkę 😉

  3. Evitaa pisze:

    Wszystkie dipy mi się szalenie podobają. Nawet nie umiem wybrać faworyta 🙂

  4. deserowo pisze:

    Najfajniejsze że takie coś bardzo dobrze sprawdza się na imprezach. I super wygląda 🙂

  5. Anonimowy pisze:

    WItaj
    Nie słoneczniku lecz słonecznika !

  6. Maciek pisze:

    To dobrze, że widzisz tak istotne kwestie.

Dodaj komentarz