MAKARON W SOSIE DYNIOWYM Z BOCZKIEM

Makaron w sosie dyniowym

Dynię można podawać na wiele sposobów. Ja tym razem podałam ją jako makaron w sosie dyniowym, który przygotowałam na boczku wędzonym.

Połączenie dyni z boczkiem wędzonym jest rewelacyjne. Tak przyrządzoną dynię można podać jako samodzielny obiad lub kolację. Inspirowałam się przepisem pochodzącym z karteczek do zbierania, które kiedyś zaprenumerowała dla mnie moja teściowa.

SKŁADNIKI – MAKARON W SOSIE DYNIOWYM:

  • 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu (rurki, spaghetti lub inny)
  • parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczek pokroić w cienkie paseczki, przełożyć na suchą patelnię, następnie wysmażyć go na wolnym ogniu.
  2. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć mieszając przez 5 minut. Wsypać oregano, wlać bulion (można użyć wody z kostką rosołową) i dusić pod przykryciem 20 minut.
  3. W tym czasie  ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente).
  4. Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
  5. Na koniec dodać śmietanę, doprawić mocno pieprzem i delikatnie wymieszać z makaronem.
  6. Przed podaniem posypać parmezanem.
Makaron w sosie dyniowym
Makaron w sosie dyniowym

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz