DYNIA PO WŁOSKU

Dynię można podawać na wiele sposobów. Ten pochodzący z karteczek do zbierania przepis jest moim ulubionym. Połączenie dyni z boczkiem wędzonym jest rewelacyjne.

Tak przyrządzoną dynię można podać jako samodzielny obiad lub kolację. Ja podałam go z makaronem jako danie obiadowe.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 10 dkg surowego wędzonego boczku
  • 1/2 – 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • 25 dkg makaronu (rurki, spaghetti lub inny)
  • parmezan do posypania
  1. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Na patelnię wrzucić boczek i wysmażyć go na wolnym ogniu.
  2. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć mieszając przez 5 minut. Wsypać oregano, wlać bulion (można użyć wody z kostką rosołową) i dusić pod przykryciem 20 minut.
  3. W tym czasie  ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente).
  4. Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
  5. Na koniec dodać śmietanę, doprawić mocno pieprzem i delikatnie wymieszać z makaronem.
  6. Przed podaniem posypać parmezanem.

Komentarze:

  1. Kamila pisze:

    Bardzo lubię połączenie dyni i boczku. Pozdrawiam

  2. slyvvia pisze:

    Mmmm. Poproszę taki makaron na jutrzejszy obiad 😀

Dodaj komentarz