MAKARONOWE RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Nie do końca risotto, bo tak naprawdę to makaron. Już raz takie małe oszustwo było w postaci cielęciny. Ostatnio na targowisku zaopatrzyłam się w oryginalne włoskie makarony firmy Tre Mulini. Jednym z nich był drobniutki risone (firmy Tre Mulini) – przed ugotowaniem przypominający ziarna sezamu. Taki makaron w połączeniu z pesto z suszonych pomidorów – szybki, smaczny i bardzo zdrowy sposób na obiad.

Można podać go jako samodzielne danie (próbowałam już wcześniej z sałatką z rukoli), dziś u mnie na talerzu zagościło także dzwonko z łososia.

SKŁADNIKI:

  • szklanka suszony pomidorów z zalewy olejowej
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy (może być ta od pomidorów)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 spory (lub 2 mniejsze) ząbek czosnku
  • 25 dkg makaronu w kształcie ryżu
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)
  1. Pomidory, słonecznik, oliwę i czosnek zmiksować w blenderze (kilka pomidorów odłożyć). Nie należy miksować na zbyt gładką masę – słonecznik powinien być lekko wyczuwalny.
  2. Odłożone pomidory pokroić i dodać do utartej masy.
  3. Ugotować makaron (ma być al dente), przed odcedzeniem nabrać kubeczek wody, w którym się gotował makaron.
  4. Na patelnię wyłożyć pesto i chwilę smażyć, aby wydobyć aromat czosnku, dodać makaron i połowę parmezanu, podlać wodą z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszać.
  5. Przed podaniem posypać pozostałym parmezanem i ozdobić listkami bazylii.

Komentarze:

  1. Beti pisze:

    fajne to oszustwo! na pewno wspaniale smakuje

Dodaj komentarz