ŚLEDZIE W CURRY

Śledzie w curry

Przepis na śledzie w curry dostałam od mojej koleżanki Joli – w jej domu to ulubiony sposób podania matiasów. Bardzo szybki, bardzo prosty a zarazem zaskakujący smakiem. Jeśli ktoś lubi curry, na pewno zasmakuje w tej potrawie.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg matiasów w zalewie olejowej
  •  1 duży lub 2 mniejsze pory (biała część)
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 szklanka śmietany
  • przyprawa curry do smaku
  • sól
  1. Jeśli matiasy są bardzo słone, należy je trochę wymoczyć. Śledzie pokroić w paski około 2 cm.
  2. Pora oczyścić i drobno pokroić (ja pora lekko oprószyłam solą).
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
  4. Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić curry. U mnie było ponad 3 łyżeczki, proponuję dosypywać po trochę i próbować – smak ma być naprawdę curry.
  5. Sos połączyć sos ze śledziami.
  6. Można odstawić na jakiś czas do lodówki aby się trochę “przegryzło”, ale można też jeść od razu.

Komentarze:

  1. Amber pisze:

    Pojawiają się jesienne chłody i mam ogromną ochotę na śledzie.
    Na Twoje bardzo!

  2. Laura pisze:

    Jest coś z tymi jesiennymi chłodami i ochotą na śledzie…

  3. Anonimowy pisze:

    śledzie wyszły pyszne

Dodaj komentarz