SURÓWKA Z SOSEM TAHINI

Sos z dodatkiem tahini może całkowicie odmienić smak zwykłych warzyw. Dość dawno zanotowałam ten przepis i jakoś nie mógł znaleźć swojej premiery. Kiedy przygotowywałam kurczaka adobo, stwierdziłam, że surówka z takim sosem będzie do niego idealnym dodatkiem.

Oczywiście można użyć dowolnych warzyw, ale ja tym razem chciałam wypróbować przede wszystkim jadalność liści rzodkiewki. W jednym z programów Jamie Oliver robił ekspresową surówkę i do szatkownicy do warzyw wrzucił między innymi pęczek rzodkiewek wraz z liśćmi. Okazuje się, że liście są jak najbardziej jadalne (można z nich zrobić na przykład pesto) i mają te same właściwości odżywcze co same rzodkiewki – w mojej kolorowej surówce dodały ciemnej, zielonej barwy.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 niezbyt dużej kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek rzodkiewek z liśćmi
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  1. Warzywa dokładnie opłukać i osuszyć.
  2. Wrzucić do szatkownicy lub pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski.

SKŁADNIKI NA SOS TAHINI:

  • 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron (lub innego)
  • 1/4 szklanki wody
  • sól do smaku
  1. Wszystkie składniki połączyć doprawić solą.
  2. Sosem polać warzywa i delikatnie wymieszać.

Komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na sos z pastą tahini. Ja mam jej cały słoik i za bardzo nie wiedziałam jak ją wykorzystać oprócz hummusu.Dzięki za inspirację.Pozdrawiam Ania

  2. Laura pisze:

    tahini można dodawać do różnych sałatek, w hotelu w Egipcie był rewelacyjny bar sałatkowy – różne składniki i można było sobie samemu komponować cuda. Podpatrzyłam kompozycję (robił ją kelner) tahini, natka pietruszki, świeży ogórek i kuskus – było to rewelacyjne.

Dodaj komentarz