HUEVOS DIABLOS CZYLI JAJA DIABŁA

Huevos diablos

Ostatnio przeglądam książki związane z kuchnią w naszej bibliotece miejskiej. Księgozbiór pokaźny, więc mam nadzieję na wygrzebanie podobnych rarytasów jak ten. Przepis na Huevos diablos znalazłam w bardzo dziwnej (jak dla mnie) pozycji Balsam dla duszy: Książka kucharska. Zaciekawił mnie ten przepis tak bardzo, że na drugi dzień zabrałam się za wykonanie go.

SKŁADNIKI NA HUEVOS DIABLOS :

na 6 osób

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek posiekanego czosnku (ja dałam 3)
  • 800-850 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • pieprz turecki, papryka, sól do smaku
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 6 jajek
  • masło

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, oprószyć solą, następnie chwilę razem smażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory i sos Worcestershire, na koniec doprawić pozostałymi przyprawami. Sos ma być dość pikantny*.
  2. Do sosu dodać parmezan, wymieszać i  rozlać do 6 miseczek żaroodpornych, a następnie na środku każdej porcji zrobić wgłębienie i wbić po jednym jajku. Jajko oprószyć delikatnie solą, położyć wiórek masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Zapiekać 10-20 minut, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne.
  4. Podawać z tortillą lub świeżą bagietką.

*Jak pisała autorka przepisu, na tym etapie można sos zamrozić tak aby mieć go w pogotowiu gdy przyjdzie nam ochota na to danie.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz