HUEVOS DIABLOS CZYLI JAJA DIABŁA

Ostatnio przeglądam książki związane z kuchnią w naszej bibliotece miejskiej. Księgozbiór pokaźny, więc mam nadzieję na wygrzebanie podobnych rarytasów jak ten. Znalazłam go w bardzo dziwnej (jak dla mnie) pozycji Balsam dla duszy: Książka kucharska. Zaciekawił mnie ten przepis tak bardzo, że na drugi dzień zabrałam się za wykonanie go.

SKŁADNIKI:
na 6 osób

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek posiekanego czosnku (ja dałam 3)
  • 850 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • pieprz turecki, papryka, sól do smaku
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 6 jajek
  • masło
  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, oprószyć solą i chwilę razem smażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory i sos Worcestershire i doprawić pozostałymi przyprawami. Sos ma być dość pikantny.
  2. Jak pisała autorka przepisu, na tym etapie można sos zamrozić tak aby mieć go w pogotowiu gdy przyjdzie nam ochota na to danie.
  3. Do sosu dodać parmezan, wymieszać i  rozlać do 6 miseczek żaroodpornych.
  4. Na środku każdej zrobić wgłębienie i wbić po jednym jajku. Jajko oprószyć delikatnie solą, położyć wiórek masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Zapiekać 10-20 minut. Białko powinno być ścięte, a żółtko ma pozostać płynne.
  6. Podawać z tortillą lub świeżą bagietką.

Komentarze:

  1. Anonimowy napisał(a):

    interesujące 🙂 podoba mi się!

    kulinarnyoliwek.blox.pl

  2. Tyna napisał(a):

    Ciekawe danie, chętnie zrobię coś takiego:)

Dodaj komentarz