JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Zapiekane jabłka pod kruszonką z płatków owsianych

Zapiekane jabłka pod kruszonką z płatków owsianych z nutką cynamonową to chyba bardziej deser niż ciasto przynajmniej jeśli chodzi o konsystencję, ale smakowało wybornie. Moja wersja to lekko zmodyfikowany przepis ze strony Marthy Stewart – tutaj oryginał. Ciasto robi się błyskawicznie i można je jeść ciepłe (takie chyba lepiej smakuje), więc można je potraktować jako awaryjne, jeśli zachce nam się czegoś słodkiego, albo ktoś wpadnie z nieoczekiwaną wizytą na kawę.

Świetnie będzie się komponowało z dodatkiem gałki lodów śmietankowych, a w wersji bardziej dietetycznej z porcją gęstego jogurtu naturalnego…

Polecam wszystkim płatki owsiane, oczywiście najlepsze będą takie zalane na noc mlekiem – niegotowane. Ale owies warto jeść pod każdą postacią bo to źródło magnezu, żelaza i witamin – zwłaszcza z grupy B. Owies zawiera też substancje, które działają antydepresyjnie i obniżają cholesterol. Dostarcza też olbrzymiej porcji beta-glukanu, czyli błonnika rozpuszczalnego, który jest świetnym “oczyszczaczem” jelit.

Warto wybierać płatki, które są najmniej przetworzone. Płatki błyskawiczne niestety nie należą do takich – ich IG to 85, ja używam zwykłych lub górskich – zwykłe mają indeks prawie o połowę niższy niż te błyskawiczne. Płatki błyskawiczne są bardziej tuczące, ale też są pozbawione wielu cennych składników (zwłaszcza błonnika).

SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ponad kilogram jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Mąkę  utrzeć z masłem, solą i 1/4 szklanki brązowego cukru (pozostały cukier idzie do jabłek). Dodać płatki, dokładnie wymieszać i odstawić do zamrażarki.
  2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić (na plasterki lub w kostkę) i skropić sokiem z cytryny. Dodać resztę cukru oraz cynamon i wymieszać.
  3. Jabłka wyłożyć na naczynia żaroodpornego (tortownica lekko przeciekła…), na wierzchu rozłożyć kruszonkę – należy ją rozkruszyć rękoma.
  4. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 50 minut.

Komentarze:

  1. aga pisze:

    i to jest pyszne:)

  2. Duś pisze:

    ciasto na zdrowie, pycha!

  3. Anonimowy pisze:

    Witam!Płatki dodane do ciasta mają być suche czy namoczone w zimnym mleku?

    1. Laura pisze:

      zdecydowanie suche, pozdrawiam

Dodaj komentarz