RYBNA ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI

To wersja rybnej zapiekanki – przedstawiałam już przepis na podobną, z porem – ta jest z warzywami. Można wykorzystać mrożone filety, ja jednak preferuję świeżą rybę. Jeśli wykorzystujemy mrożonkę należy ją wcześniej rozmrozić, aby uniknąć przykrej niespodzianki w postaci litra wody w blaszce. Ja zdecydowanie wolę kupić świeżą, bo wiem ile kupuję – jeśli chcę 20 dkg na osobę to kupuje właśnie tyle – w mrożonce nigdy nie wiadomo ile wody przyniosę ze sklepu do domu.

Bardzo prosty i w miarę szybki przepis, którego przygotowanie – pomijając pieczenie – nie zajmie więcej niż kilkanaście minut, potem można zasiąść do stołu.

SKŁADNIKI:
(dla 6 osób)

  • ok. kilograma filetów z dowolnej ryby morskiej
  • ok. kilograma mrożonki warzywnej (kalafior, brokuł, marchew, fasolka szparagowa)
  • 2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz cytrynowy (lub zwykły i sok z cytryny)
  1. Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą oraz pieprzem cytrynowym (można to zrobić wcześniej, na przykład rano) i odstawić do lodówki.
  2. Warzywa wysypać na duże sito i przepłukać gorąca wodą (taką z kranu), odstawić aby dokładnie ociekły z wody.
  3. Warzywa wyłożyć na blaszkę (jak największą, ja używam tej dołączonej do piekarnika) wyłożoną papierem (nie trzeba potem szorować blachy). Warzywa oprószyć solą.
  4. Majonez wymieszać z jogurtem i dodać do ryby. Delikatnie wymieszać.
  5. Rybę układać na warzywach, resztkę sosu dokładnie rozsmarować na warzywach.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut.

Komentarze:

  1. Tyna pisze:

    Bardzo fajne danie. Wygląda smakowicie:)

  2. Lovelykate pisze:

    Nie próbowałam jeszcze robić rybnej zapiekanki, ale ta prezentuje się baaardzo apetycznie 😉

  3. aga pisze:

    super smaczne danie:)

Dodaj komentarz