ZUPA GULASZOWA

Zupa gulaszowa

Kiedy przychodzą chłodniejsze dni, talerz takiej pożywnej zupy zaspokoi potrzeby każdego.

Zupę gulaszową robiłam wiele razy, lecz zawsze robiłam ja “po swojemu”. Ostatnio trochę postudiowałam starą książeczkę ze zbiorów mojej mamy – “Kuchnia węgierska” autorstwa M. Iwaszkiewicz i S. Włodka. Krótki wstęp i dokładny opis jak należy dodawać paprykę mieloną do potraw. No więc… są dwie metody stosowania papryki:

(…)Pierwsza to wsypanie do zasmażki zrobionej ze smalcu i mąki(…) Druga, bardziej rozpowszechniona, to dodawanie papryki do uduszonej na złoto w tłuszczu (…) cebuli. Cebulę dusi się od 8 do 10  minut, następnie zdejmuje garnek z ognia, wsypuje paprykę, miesza drewnianą łyżką, dolewa pół szklanki wody i powtórnie stawia na ogniu. W ten sposób otrzymany sok gęstnieje, tak że już nie trzeba dodawać mąki. Stanowi on podstawę wielu węgierskich potraw.(…)

Swój przepis zmodyfikowałam i powstała przepyszna, nie zagęszczona mąką zupa gulaszowa. Do zupy dodałam także trochę zacierek (odłożyłam z gotowania zupy mlecznej na dyni – tutaj też przepis na zacierki).

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg wołowiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 cebule
  • 2 papryki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szklanka zacierek
  1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa oczyścić. Marchew i pietruszkę podzielić tak jak do rosołu, cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w paseczki a ziemniaki w dużą kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron.
  4. Na pozostałym oleju zeszklić oprószona solą cebulę. Gdy będzie miękka i lekko złota zestawić patelnię z ognia i wsypać sproszkowaną paprykę. Wlać szklankę wywaru oraz przecier i dokładnie wymieszać.
  5. Mięso zalać wodą dodać marchew i pietruszkę i doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Gotować wywar do miękkości mięsa. Na koniec dodać ziemniaki oraz pokrojoną paprykę.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać zacierki i cebulę przesmażoną z papryką, gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.

Komentarze:

  1. Aciri pisze:

    Idealna jesienna zupa:)

Dodaj komentarz