Ciasteczka z ciasta drożdżowego

BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ MM

Przepyszne i pięknie wyglądające ciasteczka przygotowane z maślanego ciasta drożdżowego. Niewielkie zawijane roladki nadziane bezą, makiem oraz orzechami.

Kiedy dostałam przepis na te ciasteczka od koleżanki Marzeny – widziałam, że będą smaczne, nie wiedziałam że dodatkowo będą tak rewelacyjnie wyglądały.
W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach – dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 20 dkg mocno schłodzonego masła
  • 3 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru (ja dałam troszkę mniej)
  • 1/2-3/4 szklanki maku
  • 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Mąkę przesiać.
  4. Żółtka rozetrzeć z drożdżami i śmietaną. Ja dodałam do tego dodatkowo 1 łyżkę cukru.
  5. Masło, mąkę i żółtka z drożdżami połączyć i w miarę szybko zagnieść ciasto.
  6. Przykryć i odstawić na pół godziny do lodówki.
  7. Białka ubić na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do białek szczyptę soli).
  8. Dodać cukier i dalej ucierać, aż piana będzie lśniąca.
  9. Ciasto rozwałkować na jak największą szerokość – tak aby rozwałkowany placek tworzył spory prostokąt.
  10. Rozsmarować na całej powierzchni pianę z białek.
  11. Posypać suchym makiem i orzechami włoskimi.
  12. Zawinąć tak jak roladę.
  13. Kroić kromeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  14. Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 min.
Ciasteczka z ciasta drożdżowego
Ciasteczka z ciasta drożdżowego

11 komentarzy

  1. Zaintrygowana wyglądem zrobiłam je przedwczoraj i z powodu szybkiego i całkowitego znikniącia również wczoraj. Są pyszne, delikatne, lekko chrupiące a jednocześnie broń Boże nie suche. Wspaniałe. Dzięki za taki przepis. Można je podać na każdą okazję i byc pewnym tego że każdemu będą smakowały.

  2. Lauro, z ledwością udało mi się zwinąć ten placek w roladę. Masz może jakiś magiczny sposób by poskromić to dość tłuste ciasto, żeby ładnie się zrolowało? Poza tym jest przepyszne!!!! Mniam.
    Pozdrawiam – Monika

    • moje może nie było idealne do krojenia, ale raczej nie miałam problemów. Może zbyt długo je wyrabiałaś. Ciasto trzeba barzdo szybko wyrobić, aby zbyt nie rozpuściło się w rękach.

      Pozdrawiam

Dodaj komentarz