GRZANE WINO Z DOMOWĄ PRZYPRAWĄ

Grzane wino

Grzane wino kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia czy po prostu z zimą. Zresztą oczywiście nie tylko mi… To taka fajna odskocznia kiedy za oknem śnieg i mróz lub tak jak teraz deszcz. Można pójść na łatwiznę, kupić gotową przyprawę do grzanego wina i gotowe. Jednak taki własnej produkcji ma to coś.  Naprawdę polecam. Zaserwowałam takie grzane wino podczas naszego wspólnego pieczenia pierników. Wzbudził ogólny zachwyt, teraz kolejna porcja dochodzi na święta.

SKŁADNIKI NA GRZANE WINO:

  • 2-3 laski cynamonu
  • 5 cm kawałek świeżego obranego i pokrojonego imbiru
  • czubata łyżka goździków
  • czubata łyżka mielonego kardamonu
  • skórka z dokładnie umytej pomarańczy
  • skórka z dokładnie umytej cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wódki
  • 0,75 l wina czerwonego (u mnie półwytrawne)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dużego słoja wrzucić wszystkie przyprawy, zasypać cukrem i zalać wódką. Odstawić na przynajmniej dobę w chłodne miejsce.
  2. Przed podaniem zwartość słoja przelać do sporego garnka i podgrzewać około 15 minut (NIE ZAGOTOWAĆ).
  3. Przecedzić przez sito, dolać wino i ponownie podgrzać.
  4. Podawać gorące w małych kubeczkach  – wyśmienicie smakuje z pierniczkami własnej roboty.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz