TRADYCYJNY KARP SMAŻONY

Karp smażony

Karp smażony to danie wigilijne, które gości w każdym chyba domu. Wiem, że jedni go jedzą inni nie. Ja mimo, że karo nie należy do moich ulubionych ryb, nie wyobrażam sobie wigilii bez tradycyjnego smażonego karpia. W moim rodzinnym domu, w rodzinnym domu mojego męża poza barszczem i uszkami, to najważniejsze danie kolacji wigilijnej.

Pokrojonego wcześniej karpia przekładam pokrojoną cebulą – dzięki takiemu zabiegowi ryba nabiera fajnego aromatu. Zamarynowanie kawałków karpia w cebuli i soli pozwala też zniwelować posmak mułu, jeśli trafimy na taki egzemplarz ryby. Ten sposób przygotowania podpatrzyłam u moje teściowej. Można rybę obtoczyć w mące – ja tego nie robię.

SKŁADNIKI – KARP SMAŻONY:

  • 1- 2 karpie
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Karpia oczyścić, opłukać i dokładanie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rybę pokroić w dzwonka, przełożyć do miski
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka, przełożyć do miski z rybą, posolić i oprószyć pieprzem. Na koniec odstawić, najlepiej na kilka godzin, do lodówki.
  4. Przed rozpoczęciem smażenia oddzielić cebulę od ryby, ponieważ cebula włożona z rybą przypali się zanim ryba będzie gotowa.
  5. Rybę wkładać porcjami na rozgrzany na patelni tłuszczu, smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Na koniec na patelnię włożyć cebulę, podsmażyć na złoty kolor. Rybę podawać z cebulą, na gorąco.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz