ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim, z dodatkiem włoskiej kapusty, z delikatną pianką na bazie jajek i śmietany to wykwintne, cudne danie. Ten przepis kilka lat temu dostałam od mojej koleżanki Gosi. Przerażał mnie wtedy trudnością wykonania- wydawał się nie doogarnięcia. Jednak przełamała się i już w trakcie samego przygotowania okazał się całkiem prosty. Od tamtego czasu jest to stałe wigilijne danie w naszej rodzinie. Wśród naszych znajomych oraz dalszej rodziny rozprzestrzenił się i wiem i kilkunastu domach gdzie na stałe zagościł.

Efektem prac jest przepyszna ryba podana w niebanalny, powiem w wykwintny sposób.

Przebrnij przez ten przepis, odważ się go zrobić – tym daniem zadowolisz każdego…

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg filetów z łososia bez skóry (najlepiej dwa równe kawałki)
  • 2 białka jaja
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kapusta włoska (kilka dużych liści)
  • 2 pęczki koperku
  • sól, pieprz (pieprz cytrynowy jest najlepszy)

MASA:

  1. Końcówki (ogonowe) łososia odciąć i posiekać je drobno.
  2. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać ze śmietaną, pokrojonym koperkiem i posiekaną rybą, doprawić solą i pieprzem.
  3. Wstawić do zamrażarki, po około 30-45 minutach lekko zmiksować masę.

RYBA:

  1. Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną, ryba powinna być układana głowa do ogona, żeby powstał równy kwadrat

KAPUSTA:

  1. Kilka dużych liści kapusty blanszować – sparzyć chwilę w osolonym wrzątku.

CAŁOŚĆ:

  1. Rozmrożone ciasto rozwałkować do wielkości blaszki (keksówka lub inna wąska, długa).
  2. Wyłożyć blaszkę ciastem, tak aby na zewnątrz został odpowiedni zapas.
  3. Na cieście ułożyć liście kapusty (też z zapasem).
  4. Położyć pierwszy płat ryby, na to część masy rybno – jajecznej, drugi płat ryby i resztę masy.
  5. Owinąć rybę kapustą i ciastem, ciasto skleić.
  6. Piec 30-45 min w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.

Komentarze:

  1. Siaśka pisze:

    😀 ja łososia jadłam w zwykłej wersji tylko 😀 ale ten musi być lepszy 😀

  2. Monika pisze:

    Super przepis! Chcialabym tylko zapytac, czy ryba musi byc podawana na cieplo, czy na zimno tez dobrze smakuje?

Dodaj komentarz