PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY

Płotki marynowane

Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika, i obojętnie czy to makrela czy śledź. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w sklepie to tylko namiastka tego cudownego smaku.

Taką rybę robi moja teściowa. Nie jest to ryba morska lecz świeży karp spod Milicza – prosto od hodowcy, którym jest sąsiad moich teściów. Ryba jest po prostu cudna…

Kiedy w sklepie zobaczyłam patroszone płotki wiedziałam, że wylądują w słoikach w zalewie od mojej teściowej. Płotki pamiętam z dzieciństwa – były najmniej pożądaną rybą – mają strasznie dużo ości. Marynowanie niweluje ten problem – ości tak zmiękną, że nie będą problemem.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg płotek (lub innej ryby patroszonej bez głów)
  • 2-3 cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • mąka do obtoczenia (ja użyłam orkiszową pełnoziarnistą, wg oryginału to krupczatka)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

NA ZALEWĘ:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 -5 listków laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  1. Ryby oczyścić z łusek i dokładnie wypłukać. Osączyć na sicie.
  2. Ryby oprószyć solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz). Odstawić na pół godziny.
  3. Każdą rybę obtoczyć w mące… i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
  4. Ryby ułożyć w słoikach.
  5. Składniki zalewy zagotować. Cebulkę, liście i ziele równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.
  6. Zamknąć i wekować ok. 15 minut.

Komentarze:

  1. Nina napisał(a):

    jak długo ryby mają się marynować przez spożyciem – by ości zmiękły?

    1. Laura napisał(a):

      Nino, po 3-4 dniach można się za nie zabierać.

  2. Anonimowy napisał(a):

    a czy jest przepis na marynowana rybe, bez smazenia

    1. Laura napisał(a):

      Jeśli nie chcesz smażyć to może upiecz rybę przed zamarynowaniem. Ten przepis jest przeznaczony na rybę po obróbce termicznej.

      Zobacz jeszcze ten przepis – http://cafebabilon.blogspot.com/2012/09/gravlax-marynowany-osos.html

    2. Anonimowy napisał(a):

      a ile te płotki mogą stać w słoikach nie popsują się???

  3. Anonimowy napisał(a):

    Dzięki tego szukałem.

Dodaj komentarz