SAŁATKA KRABOWA

Tutaj trzeba przytoczyć pochodzenie tej sałatki. Moja znajoma mieszkała kilka miesięcy u rodziny swojego męża i przywiozła ten przepis od teściowej z Ukrainy. Opowiadała, że tam w handlu oprócz płatków do mleka typowych dla naszych sklepów jest spory wybór płatków “na słono”. Właśnie takie płatki są w oryginale składnikiem tej sałatki.
Z braku laku crunchipsy x-cuty są ich wspaniałym odpowiednikiem. Myślę, że smak to już wedle uznania śmietana-ser, chyba najbardziej odpowiedni. Moje dzieci uwielbiające tę sałatkę wypróbowały już chyba wszystkie smaki – był taki okres, że sałatka była naprawdę często robiona.Na bloga bardzo długo nie mogła trafić, bo nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia, no i wreszcie jest…
Dzisiejsza wersja z Tortilla Chips.

SKŁADNIKI:

  • opakowanie paluszków krabowych
  • 20-30 dkg dobrej jakości kabanosów
  • spora cebula
  • majonez
  • chipsy (średnia paczka)
  1. Cebulę kroimy na drobniutką kostkę, lekko oprószamy solą.
  2. Paluszki krabowe oraz kabanosy kroimy na ok. 2 cm kawałki.
  3. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
  4. Majonezu należy dodać tyle, żeby sałatka nie była sucha, ale nie może też pływać.
  5. Ostatnim etapem jest dodanie chipsów i ponowne wymieszanie.
  6. Jeżeli robię większą ilość sałatki (na dłuższe siedzenie), to chipsy dodaję do części sałatki, a potem robię tak samo z resztą.

 

Komentarze:

  1. blogg pisze:

    ja uzylam maestro kabanoskow:) pycha przepis taki nowoczesny, to jest to!

Dodaj komentarz