CHLEB NA ROZCZYNIE ZIEMNIACZANYM

Kolejny przepis na chleb – tym razem na bazie rozczynu drożdżowo-ziemniaczanego. Przepis zaczerpnęłam z książki Upiecz swój chleb, jest to dość mocno zmodyfikowany przepis na Niemiecki chleb razowy.

Chleb jest lekko wilgotny z chrupiąca skórką. Pyszny…

SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 30 dkg ziemniaków w mundurkach
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 dkg drożdży
  1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
  2. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 dkg mąki kukurydzianej
  • 15 dkg mąki żytniej
  •  łyżka soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 szklanka dodatków: sezamu, siemienia lnianego, słoneczniku, ziaren dyni, płatków owsianych, otrębów (może być mieszanka lub jeden ze składników)
  • olej i płatki owsiane do posmarowania i wysypania formy
  1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać rozczyn i maślankę i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem i wysypanej płatkami formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Komentarze:

  1. Zrobiłam chlebek, wyszedł pyszny. Teraz czeka mnie próba sił w pracy.

Dodaj komentarz