CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI NA DROŻDŻACH

Chleb z płatkami owsianymi

Od kilkunastu dni jestem posiadaczką książki Upiecz swój chleb Barbary Jakimowicz-Klein. Ten chleb z płatkami owsianymi jest trzecim przepisem z tej książki, ale wiem, że na pewno będą kolejne.  W książce jest dokładny opis wykonania zakwasu a także wiele przepisów zarówno na chleby na zakwasie, jak i na drożdżach. Jest też kilka przepisów na chleb na proszku do pieczenia.

Dziś będzie przepis na pierwszy upieczony wg książki chleb. Ja swój zrobiłam z połowy porcji i takie ilości składników podam. Chleb z płatkami owsianymi na mące pszennej pełnoziarnistej – warto do niego użyć płatki nieprzetworzone czyli zwykłe lub ewentualnie górskie. Te błyskawiczne są najbardziej przetworzone i mają wyższy indeks glikemiczny.

Zobacz inne moje przepisy na domowe wypieki.

SKŁADNIKI CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI:

  • 50 g drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do posmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozkrusz, dodaj mleko oraz płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a potem odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Dosyp mąkę, sól oraz cukier i wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypałam formę płatkami) i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny – tego nie było w tym przepisie.
  4. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po upieczeniu wyjmij w formy, przełóż na kratkę a potem zostaw do ostudzenia.

Komentarze:

  1. wiosenka27 pisze:

    Wygląda bardzo zachęcająco:)

  2. Kamila pisze:

    Wspaniały chleb, przepis na pewno wykorzystam. Pozdrawiam

  3. asieja pisze:

    domowe bochenki.. najpiękniejsze.

    1. OwsianaKraina pisze:

      Witaj,

      powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne – A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem – uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa – Owsiankowie!

      Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone 🙂

      Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu – owsianakraina.blogspot.com

      Z owsianym pozdrowieniem,
      Grupa Owsiankowych Smakoszy

  4. Anonimowy pisze:

    Ale apetyczny ! Poproszę o więcej przepisów na pełnoziarniste chlebki. Pozdrawiam cieplutko, Agnieszka 🙂

  5. Laura pisze:

    Agnieszko, takie na pewno będą – korzystam praktycznie tylko z pełnoziarnistej mąki…
    pozdrawiam

  6. Kamila pisze:

    Laura, chleb jest doskonały, dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  7. Laura pisze:

    Kamila-nie ma za co, bardzo się cieszę, że Ci smakował;

  8. Anonimowy pisze:

    Pozdrowienia dla Pani Gabrysi i dla Jej Mamy Heli oraz dla całej Pani Rodziny. Wesołych, zdrowych i spokojnych świąt życzy babcia z Szyszkowej.Pani Helu wracaj do domu.

    1. Laura pisze:

      Bardzo dziękuję za życzenia, choć nie wiem od której to babci…, ale również życzę wszystkiego najlepszego na Święta Wielkanocne…

  9. Anonimowy pisze:

    My również dziękujemy i życzymy Wesołych Świąt. Gabi z rodziną i Hela

Dodaj komentarz