CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Od kilkunastu dni jestem posiadaczką książki Upiecz swój chleb Barbary Jakimowicz-Klein. Wypróbowałam już trzy przepisy z tej książki i wiem, że na pewno będą kolejne.  W książce jest dokładny opis wykonania zakwasu i wiele przepisów zarówno na chleby na zakwasie, jak i na drożdżach, jest też kilka przepisów na chleb na proszku do pieczenia.

Dziś będzie przepis na pierwszy upieczony wg książki chleb. Ja swój zrobiłam z połowy porcji i takie ilości składników podam. Chleb z płatkami owsianymi na mące pszennej pełnoziarnistej – warto do niego użyć płatki nieprzetworzone czyli zwykłe lub ewentualnie górskie. Te błyskawiczne są najbardziej przetworzone i mają wyższy indeks glikemiczny.

SKŁADNIKI:

  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do posmarowania blachy
  1. Drożdże rozkruszyć, dodać mleko (w przepisie nie było informacji o temperaturze, więc dałam zimne) oraz płatki. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Dosypać mąkę, sól oraz cukier i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypałam formę płatkami) i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny – tego nie było w tym przepisie.
  4. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Po upieczeniu wyjąć w formy i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia.

12 komentarzy

    • Witaj,

      powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne – A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem – uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa – Owsiankowie!

      Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone 🙂

      Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu – owsianakraina.blogspot.com

      Z owsianym pozdrowieniem,
      Grupa Owsiankowych Smakoszy

  1. Ale apetyczny ! Poproszę o więcej przepisów na pełnoziarniste chlebki. Pozdrawiam cieplutko, Agnieszka 🙂

  2. Pozdrowienia dla Pani Gabrysi i dla Jej Mamy Heli oraz dla całej Pani Rodziny. Wesołych, zdrowych i spokojnych świąt życzy babcia z Szyszkowej.Pani Helu wracaj do domu.

Dodaj komentarz