CHLEB Z ZIARNAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Przepis pochodzi z książki Upiecz swój chleb, został trochę zmodyfikowany – w oryginale jest z mąki pszenno-żytniej – ja użyłam mieszanki mąk pełnoziarnistych. Tym razem jest to chleb na zakwasie. Ja dodałam też odrobinę drożdży oraz maślankę.

Zaletą tego chleba jest jego niezbyt twarda, ale rewelacyjnie chrupiąca skórka.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka: 60% orkiszowej, 30% pszennej, 10% owsianej)
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 6 łyżek ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2,5 dkg drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1-1,5 szklanki wody
  • olej
  1. Mąki należy przesiać, czynność ta powoduje lepsze wyrastanie ciasta i dzięki temu chleb będzie bardziej pulchny. W przypadku mąki pełnoziarnistej całej mąki nie uda się przesiać ze względu na zawartość otrębów – oczywiście nie należy ich wyrzucać.
  2. Drożdże wymieszać z cukrem i łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. Do przesianej mąki dodać pokrojone śliwki, ziarna, maślankę, zakwas, sól oraz rozprowadzone drożdże. Wodę należy dodawać stopniowo.
  4. Ciasto wyrabiać tak aby zaczęło odstawać od ręki i miski. Wyłożyć je do maski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej olejem formy (lub do dwóch). Ja piekę w dwóch podłużnych lub w dużym garnku rzymskim. Ciasto w formach odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  6. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 50 minut.
  7. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    zacny, piękny bochenek.

  2. Siaśka pisze:

    zjadłabym z chęcią 😀

  3. maria pisze:

    skórka najlepsza ;>

  4. Tyna pisze:

    Musi niesamowicie pachnieć i smakować! Zjadłabym kromkę świeżo upieczonego…:)

Dodaj komentarz