CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM

Czekolada i kawa – to połączenie jest po prostu boskie. Kilka dni temu robiłam mus, dziś kolej na ciasto. Spód wykonałam na bazie przepisu na spód do ciasta czekoladowego. Masa jest na bazie bitej śmietany.

 SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżka kakao
  • 170 g cukru
  1. Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
  4. Delikatnie (tak aby nie zniszczyć piany) połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ostudzić w tortownicy, dość mocno opadnie, ale taka właśnie ma być.

SKŁADNIKI NA MUS:

  • 1/2 litra mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie.
  2. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.
  3. Masę wyłożyć na spód i odstawić przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.

Komentarze:

  1. Ciasto było super, zresztą jak wszystko co przygotowałaś

  2. Laura pisze:

    dziękuję… było miło je konsumować w takim towarzystwie…

Dodaj komentarz