DOMOWA PASTA Z MAKRELI

Domowa pasta z makreli i jajek

Makrela ma wiele zalet – podstawowymi są niska cena i rewelacyjny smak. Taka wędzona na naszym stole ląduje praktycznie w każdym tygodniu. Można ją zjeść tak po prostu z chlebem, jest świetna na bazę pasty rybnej. Ja robię ją w dwóch wersjach: jedna z ugotowanymi jajkami, w drugiej zamiast jajek dodaję biały ser. Obie są bardzo smaczne, a podane z własnoręcznie upieczonym chlebem będą idealnym śniadaniem lub kolacją. U mojej cioci Ewy piątkowe kolacje to była właśnie kromka chleba z taką pastą i koniecznie do tego kawa Inka. Dziś domowa pasta z makreli z jajkiem podana na jeszcze ciepłym chlebie na rozczynie ziemniaczanym, o którym jutro…

SKŁADNIKI -DOMOWA PASTA Z MAKRELI:

  • 2 średniej wielkości makrele wędzone
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makrelę obrać ze skóry i ości.
  2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą.
  3. Ogórki i jajka także pokroić w drobną kostkę.
  4. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez i delikatnie wymieszać.

Zobacz przepisy na inne pasty do chleba.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. To jest najlepsza pasta z makreli pod słońcem! 🙂 Z soli można nawet zrezygnować, gdyż sama makrela i ogórce mają jej wystarczająco. Pozdrawiam!
    Dominika

  2. Ja mam wypróbowany inny skład pasty makrelowej (oparty na tym co zapamiętałem z tego co przyrządzała moja babunia). Zaletą proponowanej przeze mnie pasty poza wybornym smakiem jest dużo mniejsza kaloryczność i zawartość cholesterolu (bo nie zawiera majonezu ani żółtek z jajek – raz próbowałem je dodawać ale wyszedł tyfus :)) ).

    Skład :
    1. Mięso z wędzonej makreli
    2. Biały twaróg typu "Mój ulubiony"
    3. Przetarta połówka średniej cebuli (ja przecieram na małych oczkach)
    4. Kilka łyżek przecieru pomidorowego 30% (jak się trafi rzadszy to z pół słoiczka a gęsty 2-3 czubate łyżeczki)
    5. Czarny pieprz i sól

    Gwarantuję 100% zadowolenie ze smaku.

    Pozdrawiam
    Wojtek z Wrocławia

Zostaw komentarz