Pieczeń rzymska z indyka

PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA

Pieczeń rzymska albo klops… To bardzo fajny sposób na zastąpienie wędliny ze sklepu – zwłaszcza teraz – gdy nie wiadomo, czy nie była dodana do niej sól do posypywania dróg…

A tak na poważnie – prosty do wykonania przepis, a efekt murowany. Taki klops za każdym razem może być inny, możemy wykorzystać praktycznie każdy rodzaj mięsa, no i dodatki: przyprawy, zioła, grzyby, warzywa…

Świetnie się sprawdzi jako wędlina na kanapkę, ale też może być mięsną częścią obiadu. Hit to: plasterek takiej pieczeni na pieczywie, na wierzch plasterek żółtego sera i wszystko zapieczone w piekarniku lub opiekaczu  – uwierzcie – Wasze dziecko zakocha się w takim “hamburgerze”.

Dzisiaj klops z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem selera. Pieczeń wykonana jest  bez dodatku bułki.

SKŁADNIKI:

  • 1-1,2 kg mięsa (u mnie udziec z indyka)
  • 1/2 selera
  • 1 spora cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 jaja
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  1. Warzywa obrać, mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, poodcinać tłuszcz (chyba że ktoś lubi). Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Dodać jaja i sos sojowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku – nie należy przesadzać z solą  – bo tak jak w kotletach mielonych w efekcie są bardziej słone.
  3. Masę wyłożyć do keksówki. Większość przepisów mówi o smarowaniu formy tłuszczem i wysypywaniu jej bułka tartą. Ja tego nie robię – klops bez problemu wychodzi z formy.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut.
  5. Jeśli chcemy jeść go od razu – na ciepło, należy mu pozwolić chwilę odpocząć i  dopiero wtedy zacząć kroić.

14 komentarzy

  1. Twoja pieczen bardzo ladnie wygloda.JA ZROBILEMA wg przepisu wyszla jak mielony z PRL, c hodzi o color,dodajesz saletry.prosze o odpowiedz. jozek

  2. Witam dziekuje za odpowiedz przepraszam za watpliwosci.Przepis b.dobry.Drugie podejscie pelny sukces.Wina po moje stroni. 1 Zmielilem udziec i piersi dlatego color blady. 2 Nie wyrobilem odpowiednio masy lenistwo byla nie ciekawa w przekroju. Trzecie podejscie do indyka bedzie pasztet. Zycze Wesolych Swiat Jozek

    • Bardzo udana pieczeń, robiłam juz dwa razy. Raz z piersi, ale było trochę za suche. Drugi raz z udźca i jest genialna! A zapach w lodówce! Mmmmmmm……. Ścieram jeszcze sporo gałki muszkatołowej.

  3. Upiekłam właśnie i spróbowałam.Zapach obłedny.Moje kubki smakowe oszalaly.Następnym razem dodam natki pietruszki.Będzie sie świetnie komponowala z czosnkiem i doda troszke koloru.Ale bez pietruszki też smakuje i wyglada znakomicie.Pozdrawiam

Dodaj komentarz