CHLEB ORKISZOWY Z CZARNUSZKĄ

Chleb orkiszowy z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i dodatkiem mąki gryczanej. Smakowym dodatkiem jest tutaj czarnuszka, której smak uwielbiam. Nazywana złotem faraonów działa rewelacyjnie na organizm. Stosowana była w medycynie starożytnego Egiptu oraz medycynie arabskiej. Ma działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i uspokajające, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania jej jest ciąża.

Książka kucharska, którą Mardżan miała zakodowaną w głowie, szczególnie podkreślała właściwy dobór przypraw do zupy. Kminek nadawał mieszaninie aromat popołudniowych igraszek miłosnych, lecz najpotężniejszy tantryczny wpływ na niewinnego konsumenta zupy miała inna przyprawa: siah dane – akt miłosny w pełni – czyli ziarno czarnuszki. To skromne, małe ziarenko, wyłuskane ze skorupki w moździerzu lub gotowane wraz z potrawą – na przykład zupą z soczewicy – pobudza pikantną energię, uśpioną w ludzkiej śledzionie. Raz uwolniona, energia ta płonie w człowieku ciągłym, nieposkromionym pożądaniem niezaspokojonej miłości. Czarnuszka działa tak silnie, że odradza się jej zażywanie kobietom ciężarnym – może bowiem spowodować przedwczesny poród.

Niestety mój mąż zdecydowanie za czarnuszką nie przepada, więc używam jej dużo rzadziej niż miałabym na to ochotę.

Zapraszam Was na drożdżowy chleb orkiszowy.

SKŁADNIKI:

  • 70 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30 dkg gryczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwykłe, ewentualnie górskie)
  • 4-5 łyżek czarnuszki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 łyżka brązowego cukru (może być zwykły)
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3 szklanki ciepłej wody
  1. Mąki przesiać do dużej miski.
  2. Płatki owsiane zalać jedną szklanką ciepłej wody. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać do płatków z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodać sól i czarnuszkę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę (ciepłą). Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i od miski.
  4. Ciasto wyłożyć do jednej dużej lub dwóch mniejszych form wysmarowanych tłuszczem i obsypanych np płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.

Komentarze:

  1. Dominika napisał(a):

    Cała kostka drożdży (100g) idzie do tego chlebka ?

      1. Dominika napisał(a):

        A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy konsystencja tego ciasta po wyrobieniu ma być taka, żeby dało się to ciasto rozwałkować ? Pozdrawiam.

        1. Laura napisał(a):

          ma mieć konsystencję wyrabianego ciasta drożdżowego, jeśli uważasz, że jest za gęste dodaj trochę więcej wody. Płatki owsiane w zależności od rodzaju oraz producenta różnią się nieco i niektóre ciągną więcej wody.

Dodaj komentarz