GRYCZANE KOPYTKA Z ZIELONYM PESTO

Zielone pesto robię bardzo często, to mój ulubiony dodatek do chleba. Więc często w lodówce stoi zielone i pachnące cudo.

W tym przepisie wykorzystałam mąką gryczaną. Kupiłam ją jakiś czas temu i teraz testuję. Prawdę mówiąc nie zauważyłam istotnej różnicy w smaku.

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 125 g rukoli
  • garść słoneczniku
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
  1. Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku.
  2. Pesto wyłożyć do sporego rondla lub do miski.

SKŁADNIKI NA KLUSKI:

  • 40 dkg ziemniaków
  • 50 dkg twarogu
  • 2 szklanki mąki gryczanej (może być też inna)
  • 4 jajka
  • mąka do podsypania stolnicy
  • sól
  1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej – najczęściej po prostu wstawiam więcej do obiadu. Ziemniaki były solone, więc nie dodawałam więcej soli.
  2. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto.
  3. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu).
  4. Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
  5. Kopytka wykładać na pesto. Delikatnie wymieszać i podawać. Jeśli będzie zbyt sucho można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.

Dodaj komentarz