GULASZ Z SERC WIEPRZOWYCH

To kolejny z przepisów z wykorzystaniem podrobów. Tym razem to serca wieprzowe, które podałam z przywiezionym z Czech knedlikiem. Knedlik jest prosty do wykonania, więc jeśli ktoś ma ochotę na takiego zrobionego własnoręcznie – zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI:

  • 70 dkg serc wieprzowych
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1-2 marchewki
  • 1 -2 pietruszki (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz, vegeta
  1. Serca przekroić wzdłuż, wycisnąć resztki krwi i dokładnie opłukać. Zalać niewielką ilością wody dodać do smaku vegetę i gotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulą, czosnek, pietruszkę i marchewkę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  3. Na sporej patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją. Dodać czosnek i po chwili pokrojone serca i starte warzywa. Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Podlać bulionem, doprawić do smaku i dusić jeszcze około 10-15 minut.
  4. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać klika łyżek gorącego płynu w którym gotują się serca (zahartowanie śmietany nie dopuści do jej zważenia). Śmietaną z mąką zagęścić sos, doprawić i na wolnym ogniu gotować kilka minut.
  5. Można podać z dowolną kaszą, ziemniakami lub jak w moim przypadku z knedlikiem i obowiązkowo z czerwoną kapustą.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    mniam… smak kuchni mojej mamy 🙂 Jutro zrobię na 100%

  2. Centrospaw pisze:

    Zrobiłem, świetne! Śmietana nadaj bardzo delikatny smak. Z drugiej części kupionych serc zrobiłem szaszłyki. Również polecam!

Dodaj komentarz