KALAREPA DUSZONA W ŚMIETANIE

Kalarepa duszona w śmietanie

Propozycja na warzywny dodatek do obiadu – kalarepa duszona w śmietanie. Jest lekka, pyszna i zaskakująca w smaku a przy tym prosto i szybko się ją robi.

Zobacz inne propozycje na sałatki i surówki do obiadu.

Kalarepkę dotychczas jadaliśmy tak po prostu – po obraniu każdy łapał kawałek do chrupania. Tym razem chciałam znaleźć jakiś inny przepis. Po przejrzeniu moich zbiorów zdecydowałam się na podanie jej w formie jarzynki do obiadu. Sugerowałam się przepisem z książki Marii Disslowej “Jak gotować”, jednak go zmodyfikowałam między innymi rezygnując z podsypywania jej mąką. Pod koniec duszenia dodałam słodkiej śmietany i doprawiłam gałką muszkatołową. Powiem krótko – bardzo nam smakowało.

SKŁADNIKI – KALAREPA DUSZONA W ŚMIETANIE

  • 1 kg kalarepy
  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki nieukwaszonej śmietany (ja dodałam 30%)
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Jeśli trafisz na starszy egzemplarz ze sporą ilością włókien zetrzyj ją na tarce.
  2. Kalarepę przełóż do garnka, dodaj masło i cukier. Zalej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Kalarepa nie powinna się rozgotować, powinna zostać al dente.
  3. Dodaj śmietanę i dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Chwilę duś do połączenia smaków.

Kalarepę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, na ciepło. Świetnie smakuje z ziemniakami i mięsem.

Dodaj komentarz