PLACUSZKI Z MŁODEJ CUKINII Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

W ostatnich dniach w domu dużo rozmawiamy o zdrowym jedzeniu, a ostatnia wizyta u mojej siostry i szwagra przerodziła się w debatę o zdrowym jedzeniu. Od ponad roku staram się unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, teraz chcę powalczyć z cholesterolem. Zobaczymy…

Dziś będzie bardzo zdrowo. Na szczęście to”zdrowe” nie znaczy niedobre. Powiem więcej jest to pyszne. Placuszki z cukinii, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i bez żółtka (to zły cholesterol) podane z wędzonym łososiem.

SKŁADNIKI:
na 5-6 placuszków

  • 1 cukinia (niezbyt duża)
  • 1 czubata łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 1 białko
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę oliwy do posmarowania patelni
  • 10 dkg łososia wędzonego
  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, popieprzyć i odstawić.
  2. Białko ubić na sztywną pianę.
  3. Do białka dodać mąkę oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać.
  4. Smażyć z obu stron na niezbyt mocnym ogniu.
  5. Podać z wędzonym łososiem.

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Robilam kiedys podobne placuszki, swietny pomysl z podaniem ich z lososiem 🙂

  2. Lovelykate pisze:

    Uwielbiam i cukinię i łososia wędzonego, ale nie pomyślałam, żeby to ze soba połączyć w taki sposób. Pycha 🙂

  3. Hania-Kasia pisze:

    Też robiłam kiedyś podobne placuszki i podawałam z łososiem, ale moje były w mniej zdrowej wersji. Twoja mi się podoba. U mnie na placuszki, przed nałożeniem łososia był jeszcze twarożek lub jogurt naturalny.

    1. Laura pisze:

      połączenie białego sera i łososia jest rewelacyjne, świetnie się uzupełniają te dwa smaki – ja robię pastę do chleba z tych składników

Dodaj komentarz